• Gratis advies en begeleiding
  • Gratis opvolging
  • Afslanken op gezonde basis
0Winkelmandje - € 0,00

Als gewicht corona verergert: virus haalt extra zwaar uit naar zwaarlijvige patiënten

02-05-2020

Het werd al een tijdje gesuggereerd, maar opnieuw heeft een expert uit het UZ Leuven aangegeven dat het Covid-19 virus een veel sterkere impact heeft bij mensen met overgewicht. Vrijdag 1 mei verscheen hierover een artikel in het Nieuwsblad.

Wij van Proti Balance kunnen u natuurlijk niet genezen of behoeden van Corona (behalve dan dat wij zelf de maatregelen netjes respecteren), maar we kunnen zeker met u de gezondheidsrisico's trachten te beperken door aan uw gewicht te werken. Overgewicht heeft namelijk niet enkel een negatieve impact op de ernst van de symptomen van Corona, maar het reikt veel verder dan dat. 
Lees hier het artikel.

Het nieuwe coronavirus haalt extra zwaar uit naar zwaarlijvige patiënten. Daarvoor hoeven die niet eens op gevorderde leeftijd te zijn. 

Het viel hem al bij het begin van de epidemie op, zegt Philippe Meersseman, intensivist en pneumoloog bij het UZ Leuven: patiënten die met de longziekte covid-19 op de afdeling ­intensieve zorg terechtkomen, zijn bijna zonder uitzondering forse patiënten. “Bijna allemaal hebben ze overgewicht. Vaak zijn het nog jonge mensen, pas tussen veertig en zestig jaar oud, zonder enig ander opvallend kenmerk dan dat ze te zwaar zijn.”

Collega’s in andere ziekenhuizen bevestigen dat. Diverse internationale studies hebben uit­gewezen dat het niet om anekdotische waarnemingen gaat, maar dat wereldwijd dezelfde trend zich aftekent: zwaarlijvigheid verhoogt de kans flink dat patiënten op de intensieve­ zorg belanden en er ­beademd moeten worden. 

Verband met BMI

Zo was zwaarlijvigheid de grootste gemene deler onder 180 gehospitaliseerde volwassenen van 18 tot 64 jaar oud in de VS, blijkt uit een inventarisatie door de Centers for Disease Control voor de afgelopen maand maart. En in het vakblad Clinical Infectious Diseases rapporteren Amerikaanse artsen dat New Yorkse patiënten, jonger dan zestig, twee keer meer kans maken om intensieve zorg te behoeven dan leeftijdsgenoten zonder ziekelijk overgewicht, en drie keer meer kans om aan de ziekte te overlijden. Bij patiënten ouder dan zestig spelen deze effecten niet. 

Franse artsen, tot slot, melden in het vakblad Obesity dat de kans om met covid-19 in het ziekenhuis aan de beademing terecht te komen, gelijk opgaat met de body mass index, BMI. Dat is een maat voor de verhouding tussen ­lichaamsgewicht en lichaamslengte. (De BMI wordt berekend door het lichaamsgewicht, in kilogram, te delen door het kwadraat van de lichaamslengte, in meter.) 

Van de 124 coronapatiënten die werden opgenomen op de intensieve-zorgafdeling van het universitaire ziekenhuis van Rijsel, was bijna driekwart zwaarlijvig (BMI tussen 30 en 40), schrijven de Fransen. Van de 85 patiënten die mechanisch beademd moesten worden, hadden bijna 9 op de 10 een BMI van 35 of meer.

Voor België zijn nog geen dergelijke analyses gepubliceerd, maar in Gasthuisberg had driekwart van de coronapatiënten die op de intensieve-zorgafdeling werden opgenomen, overgewicht, slaat Meersseman er zijn notities op na: een BMI van gemiddeld 29. Van diegenen die beademd moesten worden, was de helft zwaarlijvig (BMI>30). 

Ook de cijfers van Sciensano over alle Belgische ziekenhuis­opnames bevestigen de internationale trend, zegt Steven Van Gucht, voorzitter van het wetenschappelijk coronacomité. “Overgewicht en een zwaarder verloop van een coronavirusinfectie gaan hand in hand. Zeker mensen met ziekelijke zwaarlijvigheid (BMI>40, red.) zijn extra kwetsbaar.”

Prediabetische toestand

Van Gucht wijst er als verklaring op dat mensen met over­gewicht vaak nog andere lichamelijke klachten hebben, zoals diabetes en hoge bloeddruk. Dat zijn bekende risicofactoren voor een ernstiger verloop. Maar ook zonder zulke parallelle ziektes blijft het verband tussen over­gewicht en ernstige covid-19 overeind, wijzen de studies uit.

Behalve hoge leeftijd en vooraf bestaande aandoeningen als hartziekte en diabetes is obesitas daarmee een nieuwe indicator voor een mogelijk zwaar verloop van de ziekte. Meersseman ziet meerdere verklaringen. “Het nieuwe coronavirus infecteert behalve cellen van de luchtwegen ook makkelijk vetweefselcellen. Zwaarlijvige mensen zullen daarom met een zwaardere ontstekingsreactie reageren op het ­virus. Precies die reactie maakt dat ze op intensieve zorg belanden. Bovendien verkeren mensen met overgewicht soms in een soort prediabetische toestand. Ook als ze nog geen lichamelijke klachten van diabetes hebben, kunnen hun kleinere bloedvaten al een vorm van beschadiging vertonen en vatbaarder zijn voor klontervorming. Net die kleine bloedklonters dragen bij tot een hogere sterftekans aan covid-19.”

Bovendien zijn zwaarlijvige mensen vaak al kortademig, legt Meersseman uit. “Ze hebben meer vetweefsel in hun borstkas en rond hun longen. Ademhalen kost daardoor meer inspanning, en die wordt nog zwaarder als er een infectie op de longen zit. Als we zwaarlijvige patiënten moeten beademen, speelt hun over­gewicht hen opnieuw parten. We moeten dan grotere druk zetten. Dat heeft als nadeel dat dit de longen extra kan beschadigen.” 

Deel dit artikel

Terug naar overzicht