• Gratis advies en begeleiding
  • Gratis opvolging
  • Afslanken op gezonde basis
0Winkelmandje - € 0,00

Britse premier pakt overgewicht aan na Corona.

28-07-2020

Vandaag te lezen in het Nieuwsblad. "Boris Johnson zet zijn land op dieet in strijd tegen corona, Belgische experts zien zo’n plan ook bij ons zitten." 

De Britse premier onderneemt actie nadat hij zelf op de intensieve terecht kwam met Corona. 

 

Boris Johnson zou naar eigen zeggen veel minder ziek geweest zijn van corona als hij niet te dik was geweest. Experts en dokters volgen hem: corona slaat harder toe bij mensen met overgewicht. Daarom trekt de Britse premier 10 miljoen pond uit om zijn landgenoten weer fit te krijgen. “Ook bij ons zou een doordacht plan op lange termijn veel gezondheidsproblemen kunnen voorkomen”, zeggen experts.

Britse dokters zullen worden opgeleid om patiënten beter te ondersteunen, en hen niet gewoon te wijzen op overgewicht. Gedaan met snoepgoed aan de kassa. Geen promoties of kortingen meer op ongezonde voeding. En elk product moet vermelden hoeveel calorieën het bevat, van de alcohol in de supermarkt tot de steak met friet op restaurant. De Britse premier Boris Johnson, die meestal gruwelt van verregaande politieke inmenging, meent het. Hij trekt 10 miljoen pond (11 miljoen euro) uit om de Britten gezonder te krijgen en de druk op de nationale gezondheidszorg te verminderen.

De ommezwaai komt er niet zomaar. Johnson werd in april opgenomen voor Covid-19. Dat hij toen op intensieve zorg belandde, was vooral te wijten aan zijn gewicht. “Ik heb jaren met mijn gewicht gesukkeld, ik ging als een jojo omhoog en omlaag”, zegt Johnson. “Ik ben maar 1,77 meter groot maar woog wel ruim 111 kilo. Ik was dus te dik. Ik ben normaal geen voorstander van het belerende vingertje, maar de realiteit is dat overgewicht bijdraagt aan de sterftecijfers.”

Gezonde voeding goedkoper

Met 35 miljoen obese Britten op een totaal van 68 miljoen is het Verenigd Koninkrijk een van de slechtste leerlingen van de klas. Maar ook in België is ongeveer de helft van de bevolking te zwaar. Tijd om ook hier een plan tegen overgewicht uit te werken?

Mogelijk groeit ook hier een draagvlak, zegt prof. Dr. Geert Meyfroidt, intensivist aan het UZ Leuven. “Het is opvallend hoeveel coronapatiënten hier op intensieve overgewicht hadden. We zien duidelijk een verband. Niet alleen met het overgewicht, maar ook met alles wat daarbij komt, zoals diabetes, hartproblemen en hart- en vaatziekten”, zegt Meyfroidt. “Obesitas aanpakken is een plan voor de lange termijn: het zal morgen geen effect hebben. En een politicus kan er zich niet populair mee maken. Toch is zo’n plan dringend nodig, want op termijn win je er net veel meer bij. Hopelijk groeit het draagvlak.”

Dodelijker dan corona

Voor voedingsexpert Patrick Mullie (VUB) moeten er dringend maatregelen genomen worden en moet er niet gewacht worden op een draagvlak. “Dat hebben we niet gedaan met roken, dat hebben we niet gedaan met de gordel in de auto. Soms moet je als politicus durven. Dat Johnson vandaag zo’n plan aankondigt is goed nieuws, het brengt een maatschappelijk debat op gang.”

Mullie wil net zoals in het verkeer een terugkerende bobcampagne tegen overgewicht. Daarnaast moet gezonde voeding goedkoper worden dan ongezonde voeding. “Het ongezonde voedsel taxeren en dat geld door laten stromen als subsidie naar gezonde voeding. Wat we niet mogen doen is samenwerken met voedingsbedrijven. Dat werkt duidelijk niet.”

Mullie vindt het ook kras dat voor corona alle economische belangen mogen wijken maar dat er op het vlak van obesitas niets beweegt. “Er sterven meer mensen aan obesitas dan aan corona. Als ik dan lees dat de Hoge Gezondheidsraad vaccins prioritair gaat uitdelen – behalve aan gezondheidswerkers en ouderen – aan mensen met overgewicht, dan vind ik dat een verkeerde boodschap. Tenslotte kan je aan overgewicht wél iets doen.”

BRON: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200727_96768349?adh_i=&imai=&adh_i=&imai=&articlehash=CAA86452D0A5CACBBD0F98C72A8E8D8D06FDC7772F595B6AC2C2FBFAEE058FECF3A7971124AF0A964D70E301CF3E6B75D7B559D30F06A79E73F97AB3B7D835A4

Deel dit artikel

Terug naar overzicht