• Gratis advies en begeleiding
  • Gratis opvolging
  • Afslanken op gezonde basis
0Winkelmandje - € 0,00

Gevaar van overgewicht

16-02-2019

Je kunt zoveel hardlopen en gewichtheffen als je wilt, maar als je teveel gewicht om je middel meedraagt ben je nog steeds niet erg gezond bezig. Volgens een nieuwe Zweeds onderzoek is ernstig overgewicht namelijk gevaarlijker dan niet sporten.

Om tot deze conclusie te komen testten de onderzoekers de aerobe fitheid en BMI van 1,3 miljoen jonge mannen. Vervolgens hielden ze gedurende 29 jaar het aantal sterfgevallen bij. Het bleek dat de mannen met de minste aerobe fitheid, maar met een normale BMI, tot 30 procent minder kans hadden om binnen die periode te overlijden dan mannen met een hoge aerobe fitheid maar met ernstig overgewicht.

De onderzoekers vermoeden dat het hogere sterftecijfer bij de fitte, maar dikke mannen werd veroorzaakt door de ontstekingshormonen die worden afgegeven door vetweefsel. Meer vet betekent dus meer ontstekingen, wat kan leiden tot ernstige aandoeningen zoals hart- en vaatziekten.

Alleen sporten is dus niet genoeg om gezond te blijven. Naast een actieve levensstijl is een gezond dieet dat je helpt om een gezond gewicht en vetpercentage te behouden ook erg belangrijk.

Bron: Men's Health

Deel dit artikel

Terug naar overzicht