• Gratis advies en begeleiding
  • Gratis opvolging
  • Afslanken op gezonde basis
0Winkelmandje - € 0,00

UMCG: hoe meer vetweefsel, des te meer plek voor coronavirus om schade aan te richten

04-04-2020

Covid-19, het Corona-virus dat ons de laatste weken allemaal in de ban houdt, blijkt nog riskanter te zijn voor zij die meer vetweefsel hebben.

Negen van de tien coronapatiënten op de intensive care van het UMCG in Groningen hebben overgewicht. Afdelingshoofd Peter van der Voort uit Boksum heeft zijn eerste puzzelstuk gelegd. ,"Dit is geen toeval meer.’’

De voorbije dagen zochten Van der Voort en zijn medewerkers koortsachtig naar een verklaring voor het ,,overmatige’’ aandeel zwaarlijvigen dat op de intensive care belandt. De hoeveelheid vetweefsel lijkt de boosdoener.

Hoe zit dat?

Het SARS-Covid19-virus, dat we van plaatjes kennen als een soort zeemijn, dringt de longcellen binnen via de ACE2-receptoren, legt Van der Voort uit. Deze angiotensine-converterende enzymen zijn eiwitten aan de buitenkant van cellen.

Het coronavirus is specifiek dol op ACE2-receptoren in de longen. Het grijpt zich aan dit eiwit vast en dringt vervolgens de longcellen binnen. Hoe meer vetweefsel, des te meer ACE2-receptoren, des te meer plek voor het virus om schade aan te richten.

Gebeurt dit alleen in de longen?

"We horen ook van patiënten die diarree krijgen, dus het kan ook in de darmen voorkomen. Maar blijkbaar gebeurt er iets in de longcellen in zo’n ernstige mate dat een patiënt uiteindelijk beademing nodig heeft.’’

Mensen die het coronavirus oplopen krijgen eerst lichte klachten. Na acht tot dertien dagen komt een deel van de patiënten in de buurt van de intensive care. De meest ernstige gevallen moeten aan de beademing. Dunne mensen overkomt dit amper. Zwaarlijvigen met een BMI-score boven de 25 des te meer.

Bron: https://www.gezondheidenco.nl/

Deel dit artikel

Terug naar overzicht