Terug naar overzicht

De invloed van slaap op je gewicht

Week 2507 bestanden (2)

Het is algemeen geweten dat een tekort aan slaap slecht is voor je gezondheid. Je merkt al gauw dat je chagrijnig, lui en snel afgeleid bent.

Maar wist je dat te weinig slaap ook extra kilo's veroorzaakt? 

Jazeker, je leest het goed. Een slechte nachtrust wordt gelinkt aan gewichtstoename.

De slaapbehoeften van mensen variëren, dat is een feit. Toch merken wetenschappers negatieve veranderingen op in het gewicht wanneer mensen minder dan zeven uur nachtrust krijgen. Zo blijkt nu dat een korte slaapduur de kans op obesitas met 89% verhoogt bij kinderen en 55% bij volwassenen.

Maar wat zijn nu juist de oorzaken en bestaan er enkele tips?

Enkele oorzaken op een rij 

Honger- en verzadigingshormonen
Na een korte slaapduur ervaar je een grotere eetlust. Dat is niet eigenaardig. Het komt namelijk omdat ons lichaam meer Ghreline aanmaakt. Ghreline is een hormoon dat vrijkomt en vervolgens het rommelen van de maag stimuleert en de honger in de hersenen signaleert. Het verzadigingshormoon Leptine, dat honger onderdrukt, wordt juist minder aangemaakt.  Heb jij hier last van? Onze gummies zorgen voor een verminderd hongergevoel, probeer ze zeker eens uit. 

Besluitsvorming en zelfcontrole
Slaapgebrek veroorzaakt tragere activiteit in de frontale hersenkwab. Deze hersenkwab is verantwoordelijk voor besluitvorming en zelfcontrole. Als we een korte nacht achter de rug hebben, is het al wat moeilijker om te weerstaan aan al dat overmatig eten.

Lichaamsbeweging
Weinig slapen betekent overdag je minder fit voelen, waardoor je minder zin hebt om te bewegen na een kort nachtje. Sporten na een korte nachtrust is het laatste waaraan jij wil denken. Het is wetenschappelijk bewezen dat de hoeveelheid en de intensiteit van je fysieke activiteit aanzienlijk afneemt na te weinig slaap.

Met deze oorzaken in het achterhoofd, geven we je graag enkele tips mee om een betere slaaprust te ervaren.

1. Sluit je dag rustig af

We raden je aan om de laatste 2 uur voor je gaat slapen niet meer actief bezig te zijn. Het is belangrijk dat je zowel lichamelijk als mentaal tot rust komt voor je je bed in kruipt. Een rustgevend 'ritueel' kan hierbij helpen. Denk maar eens aan lezen, breien, ontspannen douchen, mediteren, een theetje drinken enzoverder.

2. Neem je slaap serieus

Slapen is het belangrijkste oplaadmoment voor je lichaam. Je komt tot rust en verwerkt onbewust gebeurtenissen en emoties. We raden je aan  altijd op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en er ook weer uit te komen in de ochtend. Een slaapschema kan hierbij helpen. Dit ook in het weekend volhouden, kan in het begin even lastig zijn maar nadien ervaar je er enkel maar voordelen van.

3. Neem je slaapkamer eens onder de loep

In je slaapkamer moet je tot rust kunnen komen. Kies daarom voor een opgeruimde, uitnodigende en rustgevend sfeer. Wist je dat de kleuren op je muren ook een rol spelen? Zo zorgt de kleur blauw voor rust. Tijd om de verfpot eens boven te halen?

Voor een goede nachtrust is ook genoeg frisse lucht in je slaapkamer een must. De ideale temperatuur in de slaapkamer bedraagt 17 tot 19°C.

4. Zeg 'nee' tegen cafeïne na de middag

Deze laatste tip had je vast wel zien aankomen. Toch is het een aandachtspunt bij veel mensen. Wist je dat je lichaam vijf tot zeven uur nodig heeft om cafeïne af te breken? We raden je dus sterk af om nog cafeïne op te nemen na de middag. Vermijd dus liever koffie en energiedrankjes.

Inschrijven

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe producten & handige tips.