Terug naar overzicht

Een opgeblazen gevoel? Weg ermee!

Week 2706 bestanden-2

Heb jij soms een opgeblazen gevoel na het eten? Krijg je soms een "klopje" nadat je iets hebt gegeten? Misschien ben je wel die persoon die na de maaltijd steeds nog een drang naar snoepen ervaart? Herken jij jezelf in 1 of meerdere van deze situaties? Er is een grote kans dat jouw alvleesklier hiervan de oorzaak is. Hoe zit dat juist en welke oplossingen zijn er?  

De taak van onze alvleesklier

Ons lichaam is zeer complex en intelligent samengesteld. Een zeer belangrijk en vaak onderschat orgaan  van deze samenstelling is onze alvleesklier. Deze is betrokken bij de regulering van onze bloedsuiker en heeft op die manier heel wat te zeggen in onze dagelijkse routines en hoe we ons voelen.

Daarnaast heeft de alvleesklier ook een belangrijke taak tijdens de spijsvertering. Meer nog: de spijsvertering en de alvleesklier zijn zelfs met elkaar verbonden.

Heb je last van een opgeblazen gevoel, heb je moeite met de vertering van vetten en of heb je last van een plakkerige ontlasting? Misschien ervaar je regelmatig een vermoeid gevoel of heb je steeds weer  behoefte aan zoet na een maaltijd?

Grote kans dat jouw alvleesklier het zwaar te verduren heeft door een erg schommelende bloedsuikerspiegel. De alvleesklier moet immers na elke keer dat je iets eet insuline produceren om glucose die ontstaan is via de voeding, op te nemen in je lichaamscellen. Als dit te vaak gebeurt, dan raakt je alvleesklier als het ware de kluts kwijt.

Tevens moet bij elke keer dat jij iets eet, de alvleesklier ook spijsverteringsenzymen produceren. Deze kan je vergelijken met een soort schaartjes die je voedsel in heel kleine stukjes knippen. Dit proces zorgt ervoor dat je voedsel goed verteerd wordt voor je opname in je darmen. Hoe vaker we eten op een dag, hoe vaker je alvleesklier je bloedsuiker moet reguleren en de spijsverteringsenzymen moet maken.  Dit vraagt dus wel wat werk van ons lichaam en als dat te veel wordt, kan je alvleesklier even de kluts kwijt geraken. 

Dit kan op zijn beurt leiden tot spijsverteringsklachten, een opgeblazen gevoel, tekorten aan bepaalde voedingsstoffen en soms zelfs insuline resistentie met kans op ontwikkeling van diabetes type 2 op langere termijn.

Een aantal tips om onze alvleesklier te vriend te houden

Je houdt je alvleesklier dus maar beter te vriend. Dat kan door onderstaande tips. 

  1. Regelmatig eten heeft vele voordelen, maar beperk je steeds tot kleine porties zodat de alvleesklier dit goed verwerkt krijgt en tracht ook telkens wat tijd tussen te laten (1 tot 3 uur) om je lichaam te laten herstellen. 
  2. Neem voldoende zink op ter ondersteuning van jouw alvleesklier. Ideaal zijn X-Nutri Minerals die je dagelijks kan innemen bij het ontbijt. Zonder bijwerkingen maar ideaal ter ondersteuning!
  3. Focus meer op de inname van eiwitten en vezels! Eiwitten werken ondersteunend en vullen ons lichaam goed, zijn geen al te grote porties en zorgen voor een voldaan gevoel. Vezels zorgen voor een goede darmtransit, nemen het hongergevoel weg en zitten boordevol vitaminen. Verhoog hiervoor ook zeker je dagelijkse portie groenten, dat is al een goed begin! 
  4. Lukt het maar moeilijk om je dagelijkse portie groenten op te nemen? Dat kan en je bent zeker niet alleen. Onze Alka Greens kunnen je hierbij de ideale ondersteuning bieden, je dagelijkse portie groenten en fruitvezels vul je hiermee snel en gemakkelijk aan, door 1 smoothie per dag te drinken.
  5. Toch last van een opgeblazen gevoel na onze tips, onze X-Nutri Detox caps kunnen je hierbij ook helpen. 1 a 2x per dag na een maaltijd innemen en constipatie en opgeblazen gevoel behoren tot het verleden.
  6. Werk je graag ook aan de conditie van je huid, nagels en ga je de eerste tekenen van veroudering graag tegen? Ons supplement X-nutri collagen+ kan hierbij helpen, deze bevat naast collageen ook calcium, magnesium, vitamine B3, vitamine A en zink. Dat laatste is nu net wat we nodig hebben om onze alvleesklier te ondersteunen! 

Kaneel voor extra voordeel. 

Wist je dat het gebruik van kaneel ideaal is om je bloedsuiker stabiel te houden? Om zowel je alvleesklier rustig te laten werken, je bloedsuiker onder controle te houden en voldoende eiwitten op te nemen kan je kaneel dus gebruiken bij je maaltijden, strooi het bijvoorbeeld over onze heerlijke pudding (probeer dit zeker eens op het karameldessert van 4Protein), meng het onder je pannenkoekbeslag of geniet van een heerlijke vanille shake met een laagje kaneel.

We hebben dus verschillende mogelijkheden om onze alvleesklier te ondersteunen, het opgeblazen gevoel weg te krijgen en onze bloedsuikerspiegel onder controle te houden!

Wil jij graag meer informatie of advies op maat? Kom dan gerust een keer langs in één van onze vestigingen. We verwelkomen je met plezier, ook als je geen dieet wenst te volgen! 

 

Inschrijven

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe producten & handige tips.