Terug naar overzicht

Medische hulpmiddelen om af te slanken, een goed idee?

Foto met titel nieuwsbericht (1)

Anno 2023 zijn ze het gespreksonderwerp in de afslankwereld: medische hulpmiddelen zoals injecties of andere medicatie. Sommigen prijzen ze de hemel in, anderen vinden het gebruik ervan een regelrechte schande. Ongeacht voor of tegen, krijgen we hierover bij Proti Balance heel wat vragen. Daarom besloten we er een nieuwsartikel rond te schrijven. 

Wat zijn medische hulpmiddelen?

Onder medische hulpmiddelen verstaan we medicatie. De medicatie die voor overgewicht gebruikt wordt, wordt in de meeste gevallen gemaakt voor patiënten met Diabetes type 2. Die medische aandoening is vaak het gevolg van overgewicht of obesitas. De medicatie wordt in de meeste gevallen voorgeschreven om de bloedsuikerspiegel te regelen. Recent won dit type medicatie zoals Ozempic, Victoza en Rybelsus ook aan populariteit bij personen die gewicht willen verliezen, maar geen diabeet zijn. Dat komt omdat het ook hen helpt om snel gewicht te verliezen doordat de eetlust weggenomen wordt. Daardoor wordt er vaak maar een erg lage hoeveelheid aan voeding opgenomen doorheen de dag met gewichtsverlies tot gevolg.  
Door de toegenomen populariteit is deze medicatie nog maar beperkt beschikbaar. Dat zorgt voor tekorten op te markt waardoor zelfs de politiek zich nu over deze zaak buigt. Men wil voorkomen dat patiënten die deze medicatie nodig hebben plots zonder vallen. 

Valkuilen

De voordelen verklapten we dus al: geen hongergevoel met gewichtsverlies tot gevolg. 

Ongeacht uw en onze mening over of het product al dan niet kan ingezet worden voor niet-diabetici, vinden we het belangrijk om ook op de nadelen wat verder in te gaan, gezien deze niet altijd mee vermeld worden. Er zijn immers heel wat veelvoorkomende bijwerkingen gekend van deze medicatie. Denk maar aan angst, maagproblemen, slapeloosheid, buikpijn, enz. 

Het belangrijkste nadeel is dat er ondanks dat deze producten op voorschrift komen, er vaak geen professionele begeleiding voorzien wordt bij deze manier om gewicht te verliezen. Zo zijn er heel wat mensen ook niet op de hoogte dat bij het afbouwen van de medicatie het hongergevoel heel snel terug komt met vaak gewichtstoename tot gevolg. Dit werd aangetoond door onderzoek (1). Die gewichtstoename komt hoogstwaarschijnlijk door het gebrek aan een goede opvolging, en doordat eetlust niets te maken heeft met eetgewoonten, mentaliteit of levensstijl. 

Bent u daarom toch van plan om medische hulpmiddelen te gebruiken, overweeg dan om dit te combineren met het gebruik van proteïnerijke of suikerarme en vetarme producten en onze professionele begeleiding. Hierdoor wordt u verder geholpen door onze voedingscoaches en volgen wij alles mee op tijdens uw gewichtsverlies. We zorgen er samen voor dat uw eetgewoonten en levensstijl van in het begin aangepast worden, waardoor u aanzienlijk minder kans heeft om terug in gewicht bij te komen. Denk maar aan suikerarme koekjes, zoetstoffen, gezonde sauzen, enzovoort. 

Bovendien is het ook belangrijk om bij een beperktere calorieopname niet te vergeten uw energieniveau en weerstand te ondersteunen. Ook hiervoor bieden we bij Proti Balance geschikte producten met bijhorend advies aan. 

Om de valkuilen te vermijden kan uw gebruik maken van onze producten en onze gratis begeleiding om u zo goed mogelijk op te volgen. Tijdens het gebruik van medicatie, maar ook achteraf, helpen we u verder om een gezonde levensstijl aan te nemen. 
Kom langs in onze winkels en wij bekijken samen de mogelijkheden. 

Samenvatting

Medische hulpmiddelen kunnen gebruikt worden om af te vallen, maar hierbij moet u rekening houden met de valkuilen. Laat u goed opvolgen door de huisarts en door een professionele voedingscoach. De combinatie van medicatie met het proteïnedieet versterkt het effect om gewicht te verliezen. Maar ook zonder deze medische hulpmiddelen kan u gewicht verliezen met de juiste motivatie, begeleiding en volharding en zonder de risico's die gebonden zijn aan het gebruik van medische hulpmiddelen. Bij Proti Balance bent u altijd welkom om met een proteïnedieet op maat te starten. Twijfelt u om u te laten opvolgen bij ons? Kom dan vrijblijvend binnen en wij luisteren naar uw persoonlijk verhaal.

Wilt u meer weten over het proteïnedieet of advies op maat verkrijgen? Onze collega’s geven u graag nog heel wat praktijktips. Kom langs in onze winkels en de voedingscoaches helpen u met veel plezier verder. 

bron 1 

Inschrijven

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe producten & handige tips.