Terug naar overzicht

Obesitas weegt op het lichaam

Foto met titel nieuwsbericht (8)

Eerder deze maand heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) opnieuw erg verontrustende cijfers vrijgegeven over obesitas. Er is namelijk een aanzienlijk verdere toename van obesitas wereldwijd te zien en dit zowel bij volwassenen als kinderen. In dit artikel bespreken we de gepubliceerde cijfers en bekijken we de impact van obesitas op het lichaam. Bovendien laten we zien wat Proti Balance voor u en uw omgeving kan betekenen. Onze collega's staan dagelijks voor u klaar om u te helpen op weg naar een gezond gewicht. Lees verder over onze aanpak en de waardevolle tips die we u graag willen geven.

Gekende cijfers

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft nieuwe cijfers bekend gemaakt over obesitas. Wereldwijd lijdt maar liefst 1 op de 8 volwassenen aan obesitas! De getallen van 2022 werden in het onderzoek vergeleken met de gekende cijfers van 1990. Daarnaast kunnen we concluderen dat België slecht scoort aangezien de percentages in ons land bijna verdrievoudigd zijn bij de volwassenen over diezelfde periode bekeken. Maar niet  alleen bij de volwassenen zijn de cijfers gestegen, ook bij kinderen en jonge kinderen zijn er grote verschillen op te merken. Ongeveer 20% van de volwassenen in België lijdt aan obesitas en 8% van de kinderen. Het is dus hoogtijd voor actie. 

Impact van obesitas

Obesitas kan invloed hebben op medisch, psychologisch en sociaal vlak. Op het medisch vlak is er onder meer het sterk verhoogde risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2, maag- en darmziekten enz. Daarnaast mag men zeker ook het  psychologische aspect niet onderschatten. Overgewicht en obesitas kunnen leiden tot meer negatieve gedachten en zelfs depressies. Sommige patiënten gaan dan net nog meer eten om een (kortstondig) geluksgevoel te krijgen. Dit zorgt er echter voor dat het overgewicht in stand blijft of aansterkt tot obesitas of morbide obesitas. Vaak hebben mensen met overgewicht en obesitas ook een negatief zelfbeeld en vinden ze zichzelf minder mooi of minderwaardig door hun omvang. Verder hebben personen met obesitas vaak te maken met discriminatie: denk maar aan het vinden van een job en/of een partner. Overgewicht en obesitas kan immers ook leiden tot een verlaagd libido en dit in combinatie met het lager zelfbeeld kan soms de relaties negatief beïnvloeden. Mensen met overgewicht krijgen bovendien regelmatig ook te maken met pestgedrag of uitlachen zowel op persoonlijk als op werkvlak. 

Bovendien zit onze maatschappij ook steeds meer in een vicieuze cirkel: Veelal zien kinderen hun ouders als rolmodel. Wanneer er overgewicht is in de periode tussen de zwangerschap en de eerste 2 levensjaren van het jonge kind, is de kans op overgewicht en obesitas op latere leeftijd veel groter. Als kinderen van thuis uit een opvoeding meekrijgen waarin overgewicht en obesitas als de norm aanvaard worden, dan zullen de cijfers ook in de toekomst niet omgekeerd worden. De rol van de overheid is hierbij heel belangrijk, maar tot op heden ondermaats. Er is dus nog heel wat werk aan de winkel. 

Als u al deze nadelen bekijkt begrijpt u dat nu het moment is om actie te ondernemen. Gelukkig hoeft u dat niet alleen te doen! Zoek professionele hulp en zoek ook steun bij familie en vrienden. Maak de klik en laat u begeleiden waardoor u op een gezonde en verantwoorde manier gewicht zal verliezen en uw gezondheid ziet verbeteren. 

Proti Balance

Bij Proti Balance worden alle personen die het proteïnedieet willen volgen gratis begeleid*. Krijg en behoud een gezond gewicht onder de begeleiding van onze professionele voedingscoaches. In onze vestigingen in Vorselaar of Brasschaat kan u terecht voor een proteïnedieet op maat dat aansluit bij uw persoonlijke situatie. Een afgestemd dieet zorgt ervoor dat u meer gemotiveerd bent en maakt de combinatie met een drukke job, hobby's of gezinssituatie makkelijker. We begeleiden u tijdens het dieet en volgen u ook na het dieet gratis verder op. 

Naast een proteïnedieet op maat geven onze voedingscoaches ook vrijblijvend advies mee. 
Zit u met een vraag of twijfelt u of u gezond bezig bent op gebied van voeding? Kom langs en wij helpen u met veel plezier verder. Bent u opzoek naar gezondere alternatieven in uw voedingspatroon? Dan kan u gebruik maken van onze maaltijdvervangers of onze suikerarme snacks. Ons assortiment is groot waardoor u steeds voldoende keuze heeft en u zeker enkele favorieten zal ontdekken.

Bij Proti Balance kan u naast een dieet volgen en voedingsadvies verkrijgen ook terecht voor natuurlijke voedingssupplementen en sportvoeding. Deze werden allemaal gekeurd door de Belgische overheid waardoor u ze met een gerust gevoel kan gebruiken. Laat u ook hierin bijstaan door onze medewerkers om de juiste supplementen voor uw lichaam te ontdekken en voel een merkbaar verschil in uw gezondheid dat meetbaar is in de bloedwaarden wanneer u bij uw arts langsgaat. 

Tips

  • Drink minstens 2 liter water op een dag. Vermijdt suikerrijke dranken zoals frisdrank en fruitsap. Leer kinderen vanaf jonge leeftijd om mineraalwater of bruiswater te drinken en beperk frisdrank of fruitsap tot speciale gelegenheden zoals een feestje of één dag per week. 
  • Beweeg elke dag! Met bewegen bedoelen we niet noodzakelijk sporten. Bewegen kunnen momenten zijn zoals de trap nemen in plaats van de lift. Wandel een keer extra naar de printer en terug. Te voet of met de fiets gaan voor de kleine afstanden in de buurt. Bewust een blokje om wandelen met uw kind, buur of hond. Deze kleine bewegingsmomenten hebben meer impact dan u denkt! 
  • Als u fruit eet kan u dit best in de voormiddag inplannen. Zo heeft u nog een hele dag om deze suikers te verbranden. 
  • Probeer steeds het goede voorbeeld te geven aan kinderen. Leer kinderen bewust eten en betrek hen bij het koken en boodschappen doen. Geef tips en goede gewoonten door zoals: olie is gezonder dan boter, elke dag pasta of aardappelen is niet noodzakelijk wanneer er minder beweging is, enzovoort. 
  • Merkt u dat u een motivatie boost nodig heeft? Dan kan u als hulpmiddel een supplement gebruiken om de vetverbranding op een natuurlijke manier te stimuleren. Dan ziet u het gewicht sneller dalen en geeft dit psychologisch een boost om het dieet vol te houden. 

Bent u geïnteresseerd om eens langs te komen in onze winkels? Kom vrijblijvend binnen in onze winkels en onze voedingscoaches helpen u met veel plezier verder.

* Voorwaarde: Minimale aankoop van €30 per sessie.

Bron 1 Bron 2

Inschrijven

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe producten & handige tips.