Terug naar overzicht

Wilt u ook graag gezond ouder worden zonder spierverlies?

Feel Good Photography By  Andrea Otte

Er worden steeds meer onderzoeken gedaan naar de relatie tussen ouderen en het belang van eiwitten. Ouderen ondervinden meer problemen met krachtverlies, iets wat we nochtans kunnen tegengaan. Door de eiwitopname te verhogen, kunnen ouderen immers hun spieren kwalitatief opbouwen of behouden voor een langere tijd. 

Waarom hebben wij eiwitten nodig?

Steeds meer onderzoeken wijzen uit dat ouderen meer eiwitten nodig hebben om hun spiermassa beter te behouden. Met name het eten van meer eiwitten in combinatie met krachttraining van het lichaam blijkt een gunstig effect te hebben op het behoud van spiermassa en spierkracht.

Naarmate u ouder wordt, verliest u langzaam spiermassa en kracht. Dit wordt ook wel sarcopenie genoemd. Vanaf de leeftijd van ongeveer 50 wordt het spierverlies doorgaans merkbaar. Maar hoe kan dit? Spierverlies komt voor een groot deel door een tekort aan beweging. Zit u vaak stil thuis of aan een bureau en is sporten niet iets wat in uw agenda staat? Dan breekt uw lichaam uw spieren af omdat het geen energie stopt in iets wat niet of minder gebruikt wordt.

Veertig- en vijftigplussers hebben over het algemeen ook een verminderde spiereiwit aanmaak en nemen aminozuren uit voeding langzamer op. Dit betekent dat de spieren bij deze leeftijdsgroepen minder gevoelig zijn voor de inname van eiwitten dan die van personen met een lagere leeftijd.

Eiwit tekorten

Wanneer er een tekort aan eiwitten in het lichaam ontstaat, zullen lichaamsfuncties waarbij eiwitten een belangrijke rol spelen niet meer of maar gedeeltelijk vervuld kunnen worden. Dit kan tot verschillende verschijnselen leiden:

  • Achterstand in groei, een slechte wondgenezing en bloedarmoede. Dit zijn de eerste verschijnselen van eiwitondervoeding.
  • Vermindering van de weerstand tegen bacteriële infecties door een vermindering van het gehalte aan immuunstoffen.
  • Oedeem, vochtophoping door een tekort aan eiwit in het bloed.

Het opnemen van extra eiwitten in combinatie met krachttraining toont een gunstig effect op het behoud van spiermassa. Als u op latere leeftijd aan krachttraining doet, dan behoudt u uw spieren maar kan u bovendien ook nog spiermassa aanmaken.

Wist u dat?

Wist u dat ouderen van 65 tot 75 jaar net zoveel spiermassa kunnen opbouwen als twintigers? Belangrijk om weten is dat bij deze leeftijd de herstelcapaciteit wel lager is. Daarom dat het extra belangrijk is om voldoende eiwitten te eten en genoeg te slapen.

U hoeft geen proteïnedieet te volgen om te profiteren van de voordelen uit eiwitten!

Dagelijks een proteïne shake uit de vele smaken in ons assortiment kan uw spieren al een gewenste ondersteuning bieden. Dit samen met gezonde voeding, voldoende rust, beweging en eventueel wat aangepaste supplementen zullen uw lichaam alle voordelen bieden die het nodig heeft.

Kom vrijblijvend advies vragen in onze winkels. Wij helpen u met plezier verder.

Foto: Feel Good Photography By Andrea Otte.

Inschrijven

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwe producten & handige tips.